Kızgın ya da öfkeli olduğunuz anlarda durup bir bakın. Aslında o kızgınlığın altında gerçekten hissettiğiniz duygu nedir? Belki hayal kırıklığı, belki korku ya da çaresizlik… Kızgınlık/öfke başka bir duygunun dışavurum şeklidir. Böyle bir anda yapılabilecek en sağlıklı hareket öfkenizi durdurarak altında yatan gerçek duygunuz ile yüzleşmeniz olacaktır. Sizde bu duyguyu yaratan hangi durumdu? O durum neden bu duygunun oluşmasına sebep oldu? Bu duygunuzu öfke hareketleri ile dışa yansıtmak yerine bu duygu ile başa çıkmak için yapabileceğiniz başka neler var?
Öfkeyi hissettiğiniz anda bu soruları sormak için durmak ve düşünmek kolay bir hareket değil elbette. Diğer yandan tüm hareketler gibi üzerinde çalışarak bunu nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Size birkaç öneri:
[image src=”http://yesimaskim.com/wp-content/uploads/2017/07/yuruyus-yapin.jpg” width=”100%” height=”” align=”left” stretch=”0″ border=”0″ margin_top=”” margin_bottom=”” link_image=”” link=”” target=”” hover=”” alt=”Sakinleşmek için yürüyüş yapın.” caption=”” greyscale=”” animate=””]1- Ortamdan uzaklaşın.
Bulunduğunuz yerden uzaklaşın. Evdeyseniz dışarıda kısa bir yürüyüşe çıkın.
2- Egzersiz yapın
Hareket halinde olduğunuzda kan dolaşımınız artacak ve vücudunuz bir süre sonra kendinizi daha hissetmenizi sağlayacak olan hormonlar salgılamaya başlayacaktır.
3- Müzik dinleyin
Müzik ruhun gıdasıdır. Müzik dinlemek ruhunuza iyi gelecektir. Diğer yandan dinleyeceğiniz müziği seçerken dikkatli olmalısınız. Sakinleştirici melodiler ya da neşeli şarkılar işinize yarayacaktır.
4- Sayı sayın
Zihniniz başka bir işle meşgul etmek için sayı saymak çok basit ve aynı zamanda da etkili bir yöntemdir. Thomas Jefferson şöyle demiş: “Kızgınsan konuşmadan önce 10, çok kızgınsan 100’e kadar say.”
5- Birkaç sayfa kitap okuyun
Kafanız o düzeyde meşgulken kitaba ilginizi vermek kolay görünmeyebilir. Ancak okuduğunuz kelimelere konsantre olduğunuzda odağınız değişecek ve ilk anda hissettiğiniz kadar öfkeli kalamayacaksınız.
Son olarak, öfkenizi durdurmayı başardıktan sonra bu öfkenin altında yatan duygunuza odaklanın. Gerçek duygunuza ulaşabilmek için biraz derine inmeniz gerekebilir. “Öfkelendim çünkü …” Burada İlk bulduğunuz yanıta sarılmadan önce “neden?” ve “nasıl?” soruları ile daha derine inin. Ve lütfen yanıtlarınızın size ait olduğundan emin olun. Bu öfkeyi yaratan durum ya da kişiye dönük yanıtlar değil sizdeki duygu durumuna ilişkin yanıtlar sizi görmeniz gereken gerçeğe götürecektir.
Sevgiyle kalın,
Yeşim Aşkım
Yorum Yaz